1-3 dages levering |14 dages returret |Unikt sortiment

Druetyper

Oprettet d. under Druer

Der findes flere tusinder af druetyper som er egnet til vinfremstilling. Det er dog ikke de druer du finder hos din lokale grønthandler eller købmand. Spisedruer besidder ikke de samme egenskaber som de druer der bruges til fremstilling af kvalitetsvine.

Væsken som vinen laves på, kommer udelukkende fra druernes saft. Saften indeholder en større eller mindre mængde af naturligt sukker, afhængigt af hvor meget sol, druerne har fået i vækstperioden. Sukkeret er en vigtig komponent i fremstilling af vin, da det sammen med gærceller omdannes til alkohol under fermentationen. I langt de fleste tilfælde opbruges alt sukkeret i denne proces. Men i visse tilfælde stoppes gæring før sukkeret er opbrugt, og i andre tilfælde er der så meget sukker i forhold til væske-mængden, at den endelige vin er sød. Dette ses blandt andet i vine af sent høstede druer – også kaldet for ”Late Harvest

Smagen er forskellig fra druesort til druesort, og sammen med en håndfuld andre faktorer, som af franskmændene kaldes for ”terroir” bestemmende for vinens endelige duft og smag.

Vinens farve får den fra drueskinnet. Man kan derfor godt lave hvidvin af rødvinsdruer, men ikke rødvin af hvidvins-druer. Faktisk så er meget Champagne, ligesom rosévin lavet primært på rødvinsdruer.

 

Hvidvins-druer

Hvidvinsdruer har som hovedregel alle grønt skin.

Vindrueplanterne som giver disse grønne druer, stammer alle fra planter som giver rødvinsdruer. Farveforskellen skyldes mutation I to styrende gener I de grønne druer, som stopper produktionen af anthocyaniner, der ellers giver druerne den blå-lilla farve som karakteriserer rødvinsdruerne.

Rødvins-druer

Rødvinsdruers skinfarve er mere blå-lilla end rød. Og man kan på gamle egyptiske tegninger og hieroglyffer se at man også i oldtiden dyrkede disse blå-lilla druer til både spise og drikke. En kunstart som heldigvis blev videreført af både grækerne og romerne.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar