1-3 dages levering |14 dages returret |Unikt sortiment

Vin til maden - Mad til vinen

Oprettet d. under Mad og vin

VIN & MAD – MAD & VIN

De fleste vine bliver produceret med det formål at skulle akkompagnere mad af forskellig art. Og der findes et væld af retningslinjer og guider som man kan følge, for at opnå det så kaldte ”perfekte match”.

Vin er traditionelt blevet lavet til at passe den lokale mad. Så når vinen til en given ret skal findes eller når retten skal findes til en given vin, kan det være en god idé eller rettesnor at se på, hvorfra vinen eller retten har sin oprindelse, og på den måde finde hvilken retning man skal gå.

Der findes ikke en vin som er dén eneste der kan bruges til en specifik ret, og ingen ret som kun kan ledsages af én specifik vin. Men nogle vine passer bedre til en given ret end andre.

For at finde den rette kombination – mad og vin eller vin og mad, må man kigge eller rettere smage på nuancerne i både retten og i vinen. Øvelsen går i al sin enkelthed ud på, at få det hele til at balancere således at hverken den ene eller den anden bliver overdrevent dominerende.

Først må vi se på balancen mellem vinens og rettens vægt og fylde.

Retter med rødt kød eller vildt, vil balancere med vine som har en god fylde. Kraftige rødvine er normalt det foretrukne valg, men man kan også vælge andet, bare vinen er fyldig nok. I denne forbindelse er vinens farve underordnet. Nogle gange vil en let rødvin faktisk komme til kort i forhold til en kraftig hvidvin, når retten består af rødt kød.

De mere delikate hvid- og rødvine balancerer dog godt til lyst kød og fisk.

Efter balancen er fundet, bør man se på smagselementerne. De består af sødme-/tørhedsgrad, syrlighed, tannin samt frugt og duft nuancerne. Kombinationen af disse elementer i vine giver en idé om hvilken type mad en given vin vil passe bedst til.

SØDME-/TØRHEDSGRAD

Tørre vine kan føles ubehagelig skarpe og overdrevent syrlige, når de serveres til søde retter. Søde retter følges bedst af vine med en tilsvarende grad af sødme.

Vine lavet af sent høstede druer (Late Harvest) passer fint til retter i den lettere ende af skalaen. De mere fyldige søde vine som Sauternes, med god syrlighed går tilsvarende godt til de mere fede retter, da fyldigheden i både maden og vinen er i balance.

SYRLIGHED

Vine med en sprød syrlighed, passer godt som ledsager til ingredienser som tomat og citrus samt retter baseret på olivenolie.

Vin med højt syreindhold er gode til fed mad da madens rigdom mindsker opfattelsen af vinens til tider skarpe syrlighed. Til denne type retter, vil en let vin hurtigt virke flad og kedelig.

Når der i en ret er ét element eller én ingrediens som dominerer, er det denne ingrediens som er den toneangivne for hvilken vin man bør vælge.

Retter med masser af syrlighed i form af for eksempel vineddike eller citron, vil dog ”tage livet af” de fleste vine.

TANNIN - Garvesyre

Tannin eller garvesyre i en vin, er i de fleste tilfælde (rødvine) et godt tegn. Det kommer jeg tilbage til i et andet opslag.

Tannin interagerer med protein. Retter som indeholder et højt indhold af protein, hvilket vil sige de fleste retter med rødt kød, vil af den grund blødgøre de skarpe tanniner. Blandt andet derfor bliver disse retter ofte ledsaget af vine indeholdende Cabernet Sauvignon eller Syrah/Shiraz.

Lette frugtige rødvine med bløde tanniner som franske Beaujolais og italienske Bardolino er bedre egnet som ledsagere til lyst kød og generelt lette retter. Eller blot til hyggeligt sammenværd.

Tanninholdige vine som ledsager til retter med fed fisk, kan give en utilsigtet og ubehagelig metallisk smag. Derfor frarådes som hovedregel at servere rødvin til fisk. Bemærk dog, at det vigtige er balancen. Derfor kan en rødvin med lavt tanninindhold være en glimrende ledsager til kødfulde fiskeretter. Ligeledes kan smagen blive ”skæv”, hvis en tanninholdig vin, serveres til salte retter.

DUFT & SMAG

Duft og frugt nuancer i vinen giver også en ledetråd til, hvilke typer retter en vin vil kunne passe til.

Blomster og drue nuancer matcher fint til frugter.

Krydrede toner som i Gewürztraminer matcher krydrede retter – typisk asiatisk inspirerede retter.

Røget mad matcher typisk fadlagrede vine. Jo mere røget en ret er, des mere udtalt bør fadlagringen i en vin også være.

Det er duftens intensitet som er vigtig og ikke i samme grad den karakter. Jo mere intens vin, des mere smagsfyldte retter kan de trække.

I sidste ende gælder det om at nyde både vinen og maden. Brug derfor guiden som rette snor for ikke at ramme langt ved siden af. Husk dog, at det er din smag som i sidste ende er den vigtigste.

Vi kan blot opfordre/udfordre dig til at eksperimentere og på dét grundlag, danne dine egne erfaringer.

Velbekomme!


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar