1-3 dages levering |14 dages returret |Unikt sortiment

Sauvignon Blanc

Oprettet d. under Druer

.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc har ry for at have et højt syreindhold og for at være, intenst aromatisk, med smag af stikkelsbær, græs og grøn paprika. I virkeligheden er det en drue, der kan optræde i mange forskellige dække - fra en let og elegant vin fra Loire til en kompleks og vægtig vin fra Bordeaux.

Her ser vi på de forskellige muligheder og valg producenterne kan arbejde med i såvel vinmarken som på vingården, samt hvordan disse valg påvirker det endelige resultat med én af verdens fornemste druer.

Produktion (i marken)

Sauvignon Blanc trives bedst i et moderat køligt klima. Hvis klimaet er for varmt, modnes druerne for hurtigt, og dens ellers karakteristiske urteagtige aromaer vil ikke blive udviklet.

I et moderat klima, vil det være allerbedst hvis druerne – og vinplanten – fra naturens side nedkøles, enten via kolde briser fra kommer ned fra nærtliggende bjerge, eller kølige vinde fra havet. Dette har en positiv indvirkning på druernes udvikling af netop den karakteristiske smag.

Druetypens navn - Sauvignon Blanc – menes at komme fra det franske ord ”sauvage”, der betyder ”vilde”, fordi vinplantens blade minder om bladene på vilde vinstokke.

Sauvignon Blanc har evnen til at give et stort høstudbytte. Dette er ikke hensigtsmæssigt, da det vil påvirke kvaliteten i druerne. Derfor skal den plantes på ufrugtbar jord for at begrænse den vegetabilske vækst og for at lade druerne modnes fuldt ud. Høstudbyttet kan også styres og kontrolleres via rodvalg og/eller dyrknings-system med henblik på at stresse vinstokkene. Producenterne kan også beskære kraftigt, som igen vil give en ekstra fordele ved at der skabes en bedre luftcirkulation samtidigt med at eksponeringen for sollys øges.

Sauvignon Blanc indeholder et naturligt aromatisk element, der giver vinene deres karakteristiske strejf af grøn paprika (som også kan findes i Cabernet Sauvignon). Når Sauvignon Blanc-druer udsættes for sollys, falder effekten af dette element dramatisk. Sauvignon Blanc druer dyrket i skygge har næsten den dobbelte mængde sammenlignet med dem, der dyrkes i sollys. For at give vinene mere kompleksitet kan vinproducenterne blande druer, der er dyrket i skygge med dem, der dyrkes i sollys.

Produktion – i Vineriet

Når druerne er høstet, har vinproducenten en bred vifte af muligheder for at bestemme vinens endelige stil. Efter at have presset druerne kan vinproducenten vælge at fermentere (gære) saften med enten den vilde eller den dyrkede gær. Den vilde gær er uforudsigelige og kan forårsage problemer med gæringen, men på den anden side kan de give unikke smagsoplevelser og tilføje vinen kompleksitet. En vinproducent har mere kontrol over den endelige vin med den dyrkede gær – og er ofte den gærtype producenter, der ønsker at skabe ensartet vin årgang efter årgang, vælger at bruge.

Efter gæringen skal vinproducenten beslutte sig for, hvordan han eller hun ønsker at opbevare vinen indtil den skal tappes på flaske. Her kan vinproducenten vælge at bruge tanke af rustfrit stål eller træfade. De fleste producenter vil vælge rustfrit stål til deres Sauvignon Blanc, da de rustfri ståltanke bevarer druens aromatiske og frugtagtige karakter. Der er dog nogle vinhuse, der bruger egefade til lagring af deres Sauvignon Blanc vine. Dette gør de for at give vinen yderligere smagsnuancer - såsom vanilje, nelliker og røg. Disse fadlagrede Sauvignon Blanc vine, vil med tiden udvikle toner der minder om honning og nødder.

Sauvignon Blanc blandes – eller sammenstikkes, om du vil - normalt ikke med andre druesorter, da producenterne normalt ønsker at bevare den karakteristiske smag og aroma. Men, nogle vinproducenter gør det så alligevel (mest almindeligt med Sémillon) for at tilføje en vis kompleksitet. Top Bordeaux-producenter lægger ofte en procentdel af deres vin på egetræsfade og blander den med en lille mængde Sémillon. Dette er også tilfældet i regioner som Margaret River i Western Australia hvor Sauvignon Blanc blandes med Sémillon.

Sauvignon Blanc ude i verden

Frankrig, Loire-dalen er en af Frankrigs kølige regioner. Her produceres nogle af de mest berømte Sauvignon Blancs vine. Du kender måske allerede hvidvinene fra Sancerre eller Pouilly-Fumé. Disse vine er 100% Sauvignon Blanc. De er tørre med højt syreindhold og 'grønne' aromaer som græs, asparges og grønne æble. Vest for disse to kommuner finder du Touraine, der producerer mere overkommelige, frugtagtige udgaver af Sauvignon Blanc.

New Zealand, Marlborough - Sauvignon Blanc har været en af ​​de mest populære og succesrige druer dyrket i hele det kølige til moderate klima i New Zealand. De solrige dage her betyder, at druerne modnes fuldt ud, hvilket fører til den tropiske smag sammen med noter af stikkelsbær og asparges.

USA, Napa Valley - producerer nogle fremragende Sauvignon Blanc-vine. Da det er meget varmere end i Loire-dalen og New Zealand, er det nødvendigt, at vinproducenter finder steder med den naturlige nedkøling fra bjerge eller havet. Napa Sauvignon Blancs minder en del om hvidvinene fra Bordeaux – som værende fyldige, modne og ofte med udtalt egetræs-præg.

Chile - selvom Chile har et relativt varmt klima, afkøles kystregioner som Casablanca-dalen af ​​havbriser og morgentågen. De mere østlige vinmarker op ad Andes-bjergene omkring Lontué, afkøles af de kolde briser, som kommer ned fra bjergkædens høje tinder. Disse områder producerer meget aromatisk Sauvignon Blanc vine, der sagtens kan konkurrere med nogle af de tropiske udtryk, der findes i New Zealand. Her er Sauvignon Blanc-stilen mere med tropisk frugt, mens den stadig beholder urteagtige noter som græs.

Sauvignon Blancs fremtid - Nogle producenter er bange for, at vi som forbrugere vil blive trætte af de intense, urteagtige aromaer og sprøde smag som dyrkes i nutidens Sauvignon Blanc-stil. De bruger derfor mange af de teknikker, der er skitseret ovenfor for at skabe et bredere udvalg af stilarter i håb om at kunne lokke os til forsat at udforske og nyde denne fantastiks drue yderligere.

Vi kan her kun give dig et begrænset lille glimt af druen Sauvignon Blanc. Men hvis din interesse for denne skønne friske og sprøde drue er blevet vagt, så glem ikke at du på vores blog kan læse mere om Sauvignon blanc-druen og hvilken type mad den passer rigtig godt til. Velbekomme!

NB: Du kan bestille den prisbelønnede Sauvignon Blanc fra chilenske AltaCima her.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar