1-3 dages levering |14 dages returret |Unikt sortiment

Biologisk vin

Oprettet d.

Hvad er egentlig en biologisk vin?

En biologisk vin er en vin, der blev dyrket organisk, og hvor vinproducenterne ikke har brugt kemiske hjælpemidler. På dansk kalder vi det for økologisk vin. For at blive betragtet som en biologisk vin skal minimum 95% af druerne vinen laves af være produceret ud fra de biologiske principper.

Men hvad er en biologisk, biodynamisk eller naturlig vin eller endda en vin, der stammer fra bæredygtig dyrkning egentligt?

Hvad er en bæredygtig dyrkning?

Bæredygtig vindyrkning er den nemmeste form hvis man ønsker at dyrke vindruer miljøvenligt. Målet med denne form for vindyrkning er at reducere den påvirkning vinproduktionsaktiviteten har på miljøet. Ideen er egentlig ganske enkel. Så enkel, at det kan undre at der ikke er flere der bruger denne bæredygtige tilgang til vindyrkning. Det eneste det som udgangspunkt kræver, er at man holder sit forbrug af kemiske hjælpemidler på et absolut minimum, og kun til at behandle druerne med, hvis det virkelig er nødvendigt.

Hvad er en biologisk vin egentlig?

Før 2012 var en biologiske vin en vin, der blev dyrket i et biologisk drevet landbrug, og som blev fremstillet af druer, der blev certificeret som biologisk dyrket. For at have ret til at kalde sine druer "biologisk", var producenterne nødsaget til at overholde et række regler, der forbød enhver anvendelse af pesticider, herbicider, kunstgødning og genetisk modificerede organismer, med andre ord: alle kemiske stoffer. Kun hvis man overholdt disse regler til punkt og prikke, blev druerne certificeret som værende ”biologiske”.

I februar 2012 besluttede Den Europæiske Union at stramme reglerne for de biologiske landbrug og tilføje i den forbindelse nogle nye regler til kravene for at kunne kalde en vin for "biologisk vin". I henhold til disse nye regler, er er nu et maksimum af sulfitter der må bruges – en tredjedel af hvad der ellers må bruges i en traditionelt drevet vinproduktion. Dette vil given en "renere" måde at producere vinene på. Desuden tillades der nu kun brug af tilsætningsstoffer, der er certificeret som biologiske, såsom gær og sukker, og de forbyder æblesyrer.

Rolls-Roycen blandt de biologiske vine: den biodynamiske vin!

Der er nogle ligheder mellem en biologisk og en biodynamisk vin, men den biodynamiske går langt videre. Denne type dyrkning påvirker hele livet i vinmarkerne. Faktisk udtrykker den biodynamiske dyrkning en balance mellem naturen, vinstokkene og det umiddelbare og fjerne miljø. Dette system er baseret på den type tankegang der blev skabt af Rudolf Steiner. Med andre ord, er ideen med dette system at rehabilitere og forstærke livet i vinmarken. Man tager højde for månecyklusserne og planeternes position, som vil påvirke planternes vækst. Og her er der også et maksimalt antal sulfitter som er lavere end i den biologiske vinfremstilling.

Biodynamisk vindyrkning lider stadig under sit marginale image, og dets forsvarere beskrives ofte som vanvittige. Imidlertid anerkender vinskribenter i stigende grad kvaliteten af ​​biodynamiske vine ved vinsmagninger.

Er en naturlig vin også svovlfri?

Der er faktisk ingen vin, der er helt svovlfri, da svovldioxid produceres under gæringsprocessen, når sukker omdannes til alkohol ved hjælp af gær. Så en naturlig vin er en vin, der ikke modtager ekstra svovl. Naturlige vine indeholder til gengæld enten et lille antal sulfitter eller slet ingen. Det er ikke tilladt at overskride den maksimale dosis på 40 mg/l i hvidvin og 30 mg/l i rødvin. Andre vine må overhovedet ikke indeholde sulfitter. Når man ser nærmere på naturlige vine, er der ingen officielle regler.

Den franske forening L’Association des Vins Naturels (AVN) forsøger at fremme en fuldstændig biologisk eller biodynamisk dyrkning ved at tilføje yderligere regler, såsom helt at forbyde brugen af gær, der ellers er en fast del af vinproduktionen, samt helt at undlade brugen af sulfitter og andre tilsætningsstoffer.

Det er dog vigtigt at forstå, hvilke fordele svovl har i vinproduktionen. Det har antiseptiske og antioxidante egenskaber. Derudover gør svovl det også muligt at stabilisere vinens gæring, så snart den er blevet tappet på flaske. Derfor skal en vin med lavt svovlindhold have perfekte vinfremstillingsbetingelser såvel som perfekt opbevaring og konservering.

Vi kan her kun give dig et begrænset lille glimt af hvad der forstås ved biologisk vin. Men hvis din interesse for denne mere ”rene” vinproduktion er blevet vagt, så glem ikke at du både kan læse mere om og købe vores biologiske vine her.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar