1-3 dages levering |14 dages returret |Unikt sortiment

Hvad er vin?

oprettet d.

Når vi taler om vin. Hvad er det så egentlig vi taler om?

Vin er en alkoholisk drik,
der er fremstillet af hel eller delvis alkoholisk gæring
af friske druer, eller druesaft.

Vin laves af druer, og er således et landbrugsprodukt på lige fod med æble- og appelsinjuice. Og som det er med stort set alle landbrugsprodukter, så er druer også underlagt naturens luner i løbet af året. Hvilket resulterer i de så kaldte gode og dårlige år. Vinplantens frugt påvirkes også af den jord, hvori planten dyrkes. Samt vinmarkens beliggenhed, de klimatiske betingelser og den valgte dyrkningsmetode. Og som med så meget andet, så er kvaliteten af slutproduktet – vinen – afhængig af kvaliteten i de druer der høstes og bruges til at lave den.

Den menneskelige faktor
Det første, og meget vigtige led i kvalitetskæden er mennesket bag vinen. Vinbonden eller vinproducenten. Hvad er hans eller hendes hensigter? Hvad er deres idé og vision? Det er ikke svært at dyrke vindruer. Det der gør det svært, er hvis man gerne vil øge druernes kvalitet mest muligt. Det er hårdt og omkostningstungt arbejde.

Hvad er det egentlig vin drikker, når der er vin i glasset?

Vin er en alkoholisk drik der laves ved at gære saften fra friske druer af vitis plantefamilien. Den kan opdeles i fire forskellige typer: Bordvin, Mousserende vin, Hedvin og Aromatiseret vin. Og hver type kan igen opdeles i to stilarter med hensyn til; Farve (rødvin, hvidvin og lyserød vin) og Sødme-/Tørheds-grad.

Alkoholstyrken i en given vin afhænger som udgangspunkt af druesaftens naturlige sukkerindhold og mængden af gærceller der findes på drueskallernes yderside.

Bordvin er den mest almindelige form for vin. Og denne type danner også base for de andre typer af vine. Den naturlige alkoholstyrke i disse vine ligger normalt mellem 8% og 15%.

Mousserende vine betragtes af mange som den mest festlige vintype. Der findes mange forskellige metoder til at fremstille mousserende vin på, men den mest prestigefyldte er stadig den måde man gør det på i Champagne-distriktet i Frankrig – Champagne-metoden, måske bedre kendt som Den Traditionelle Metode.

Hedvine er bordvine der har fået tilsat druesprit, hvorved alkoholstyrken kommer op mellem 15% og 20%. Blandt disse vine finder man Portvin, Sherry, Madeira, Marsala, etc.

Aromatiserede vine er typisk hedvine der har fået duft og smagsnuancer ved tilsættelse af krydderier og eller lignende. Blandt denne type vin, finder man blandt andet vermouth.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar