Riesling
"ris-ling"
Riesling er en af verdens største hvidvinsdruer. Den giver vine der er aromatisk og friske og som ofte fanges mellem renheden af dens tyske udgave til kompleksiteten af dens modparter fra franske Alsace. Men den dyrkes over hele verden og ligger saft til en række forskellige stilarter som spænder lige fra det tørre til det søde og til det mousserende. Ofte med udtalt elegance på alle niveauer.
Elsket af vinentusiaster, men uden den bredde kommercielle appel, er Riesling en tyndskindet, aromatisk drue og ansvarlig for nogle af Tysklands største og mest holdbare vine. Vine på Rieslingdruen fåes i forskellige stilarter, men giver generelt krystalklare, aromatiske hvidvine med noter af citrus, voks og lanolin, med en let til medium fylde og masser af frisk syre.
Selvom Riesling i vid udstrækning er forbundet med vinene fra Mosel og Alsace, er Riesling også plantet over hele verden. Blandt andet i Washington (USA) og Clare Valley (Australien).
Det ser ud til, at meget af Rieslings (dårlige) ry i sidste halvdel af det 20. århundrede skyldes den overflod af chaptaliserede vine af lav kvalitet, der blev eksporteret fra Tyskland i 1970'erne og 80'erne. I virkeligheden var meget lidt af disse berygtede vin overhovedet Riesling, men i stedet højere ydende druer som Müller-Thurgau og Silvaner, men omdømmet har ikke desto mindre – desværre - holdt fast.
Riesling anses af mange vinskribenter for at være en af verdens fineste hvidvinsdruer.
"Riesling er den største hvidvinsdrue i verden," - Jancis Robinson, MW (britisk vinkritiker, vinskribent og Master of Wine)
Hvordan smager en Riesling-vin?
Riesling er andet en blot en sød drue, der kun bruges til at lave klæbrige vine. Men mens de botrytiserede Riesling-vine er blandt de fineste søde vine i verden, er størstedelen af Riesling-vinene enten tørre eller halv-tørre.
Unge tørre Riesling-vine har en tendens til at være meget lyse i farven, nogle gange med lette antydninger af guld, afhængigt af regionen druerne er dyrket i og vinfremstillingsmetoden. Sødere stilarter har en tendens til at være betydeligt mere gule/gyldne i nuancen.
Mest karakteristisk for vine lavet på Riesling, er vinens aroma. I næsen kan en Riesling-vin byde på toner af citrus (citron og/eller limefrugter ses ofte), stearinlys, hvide blomster og fåreuld/lanolin til honning-, nogle gange muskusagtige og krydrede noter i botrytiseret eller delvist botrytiseret frugt.
Ældre Riesling-vine og yngre Rieslinger dyrket i varmere klimaer – kan også vise en benzinlignende aroma, ofte beskrevet som petroleum. Dette skyldes en forbindelse kendt som TDN (1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaphthalen), der udvikles over tid i lagrede Riesling-vine og i stigende grad bemærkes i yngre vine fra et varmt klima, ofte fra New World.
På tungen har Riesling-vine en medium til let krop med relativt lavt alkoholindhold og høj syre. Men det er ved at afbalancere disse egenskaber, at Riesling kan blive mindre ligetil.
I nogle tilfælde laves Riesling-vinene tørre, med deres skarpe frugtige syre, der giver en lang og nogle gange let tekstureret, læskende vedholdenhed på ganen. For andre producenter (eller andre etiketter fra samme producent) balanceres den høje syrlighed af en grad af restsukker (enten gennem standsning af gæringen eller brug af ugæret druemost eller juice – i Tysktalende lande kaldet "süssreserve" eller "sød reserve". ").
Begge teknikker kan reducere et allerede relativt lavt potentielt alkoholniveau til enkeltcifrede - ofte et godt tegn på, at en Riesling har en vis sødme.
Rieslings høje syreindhold gør den til en fremragende kandidat til længere tid på vinstokken og til produktion af søde vine med højt sukkerindhold, ofte de sent høstede botrytiserede Riesling-vine. Disse kommer i alle mulige sødmeniveauer, hvor de tyske Auslese og Spätlese generelt angiver sådanne vine (med Spätlese som den sødeste af de to).
I det mest ekstreme kan eiswein eller icewine fremstilles i usædvanlige år ved at lade druerne stå til vinteren og høste de frysekoncentrerede bær til vinproduktion. Icewine eller "eiswein" på etiketten betegner en sådan vin, og disse er ofte begrænset i antal. De er højt værdsatte og tilsvarende dyre.
Det skal dog påpeges, at de tyske udtryk som Kabinett (ofte betegner en tør vin), Spätlese og Auslese refererer til sukkerindholdet i bærrene ved høst, ikke i den endelige vin. Sådanne luner og variationer i stil er nogle gange givet som en årsag til Rieslings manglende evne til at bryde igennem i mainstream forbrugerappel.
Ydermere kan Alsace Riesling kombinere elementer af botrytis, senere høstdatoer og fuldstændig gæring for at producere gyldne, aromatiske, relativt høje alkoholholdige, tørre og teksturelle vine. Riesling i Clare- og Eden-dalene er generelt tørre, med livlig surhed og ofte noter af petroleum.
Rieslings syrlighed betyder også, at den er velegnet til fremstilling af mousserende vin, selvom dette er noget sjældent.
Riesling regioner
Tyskland
Rieslings åndelige hjem er uden tvivl de regioner, der følger den midterste Rhin og den nedre Mosel, to af Europas store floder. Her finder vi de vigtigste vinregioner i Tyskland, mest berømte Mosel, Rheinhessen, Rheingau og Pfalz. Riesling-vinstokke dækker de stejle, skiferrige bjergskråninger over disse berømte floder og bruges til at lave sprøde, forfriskende vine med udtalt syre.
Frankrig
På den anden side af Rhinen ligger Alsace, engang tysk, men nu en del af Frankrig. Her er Riesling den vigtigste vindruesort i forhold til både kvantitet og (velsagt) kvalitet. Alsace Riesling har sin individuelle stil, rigere og mere generøs end dem, der er lavet i Tyskland. Dette er gjort muligt af regionens solrige, tørre mesoklima og det ly, som Vogeser-bjergene giver.
Østrig
Østrig producerer også en stor mængde Riesling, især fra dets østlige Wachau- og Kremstal-regioner. De er for det meste lavet i mere tørre stilarter, selvom Neusiedl-søen, lige sydøst for Wien, skaber et tilstrækkeligt fugtigt klima til fremstilling af sød botrytiseret Riesling.
Den nye verden
Heldigvis har Riesling fundet flere New World-nicher, som den er meget velegnet til. Rieslings af høj kvalitet, der nu fremstilles i Australiens Clare- og Eden-dale, har bevist dette i særlig grad.
Mest bemærkelsesværdigt er Clare Valley Riesling dukket op som en stil i sig selv, med sprød, citrusduftende syre og aromaer af toast og kaprifolier.
Lige på den anden side af Tasmanerhavet laver New Zealand også Riesling-vine af høj kvalitet i Canterbury og Otago, mens Sydafrikas Riesling også er lovende. De berømte isvine fra Canada er hovedsageligt lavet af Riesling eller Vidal, og har yderligere demonstreret de kuldebestandige egenskaber ved denne hårdt træbevoksede sort.
Riesling-kloner og homonymer
Der findes forskellige kloner og undervarianter af Riesling, og sorten har flere variationer på sit navn (f.eks. Johannisberg Riesling, Rhine Riesling). For at komplicere sagen er der adskillige hvide druesorter, der bærer navnet Riesling, men som er fuldstændig uafhængige.
De mest bemærkelsesværdige af disse er Welschriesling (Riesling Italico), Okanagan Riesling og Cape Riesling, som i sig selv også er kendt som Crouchen, Paarl Riesling og Clare Riesling.
En sjælden, lyserød variant af Riesling – Roter Riesling – dyrkes i Tyskland og Østrig. Der er løbende debat om, hvorvidt Roter Riesling er en muteret form for traditionel Riesling, eller omvendt.
Riesling synonymer
Weisser Riesling, Johannisberg Riesling, Johannisberger, Rhine Riesling, Riesling Renano.
Riesling og mad
Rieslingvinenes friske syrlighed og deres frugtige aromaer gør dem til vine, som passer til mange forskellige retter.
Den store variation blandt Rieslingvinene giver mange muligheder, afhængig af om det er en tør eller en sød stil Rieslingvinen har samt hvilke noter, der er de dominerende.
En halvtør Riesling er skøn til de krydrede indiske eller asiatiske retter, da vine med svag sødme fungerer godt til stærk mad.
Riesling kan ligeledes nydes alene som aperitif - eller de søde varianter som dessert.
Og som for alle vine, så smag på vinen og brug din intuition til at fornemme, hvad du har lyst til at spise til netop den specifikke vin.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.