Gewürztraminer
(Ge-wyrs-tra-mi-ner)
Gewürztraminer (eller Gewurztraminer i de ikke tysktalende lande og områder) er en de klassiske grønne vindruesorter med et svagt rødligt skær i skindets farve. Den producerer nogle af verdens mest karakteristiske aromatiske hvidvine.
Vine baseret på druen Gewürztraminer er parfumeret med aromaer, der spænder fra blomst til litchi og appelsinskal, alle med en forholdsvis fyldig krop, lavt syreindhold og spænder fra tørre til søde. Oftest forbindes disse vine med Alsace-regionen i det nordøstlige Frankrig, men druen dyrkes ikke desto mindre i vinområder verden over.
Sådan smager Gewürztraminer
De primære duftmæssige udtryk, der bruges til at definere Gewürztraminer, er typisk litchi, rosenblade, tyrkisk delight, tropiske frugter og parfume. På ganen er den præget af sin fyldige tekstur, lave syrlighed, mango, fersken og abrikos og krydret ingefær og kanel smag.
Gewürztraminer får sin karakteristiske aroma fra monoterpenerne i skindet og selvom druen har mange tilhængere, protesterer dens modstandere ofte mod et hvilket som helst af dets kendetegn, fra de skarpe aromaer til den lave syrlighed, den ofte resterende sødme og den til tider tydelige phenoliske stramhed.
Sødmen og stramheden går ofte hånd i hånd, da producenterne ofte forsøger at efterlade noget restsukker i den færdige vin til modvægt for dens udtørrende phenoliske komponenter - nogle gange kan de også spores i eftersmagen i både de tørre og de søde stilarter.
Hvor dyrkes Gewürztraminer
Alsace
De bedste eksempler på Gewürztraminer anses generelt for at være fra grand cru-vinmarkerne i Alsace. For mange er Alsace også Gewürztraminersdruens åndelige hjem, på trods af at Gewürztraminer tegner sig for mindre end en femtedel af vinmarksarealet i regionen.
Den rige lerjord i Alsace viste sig at være et ideelt miljø til at producere fyldige Gewürztraminervine. Fylden i de tørre, sent høstede Vendages Tardives, nogle gange i daglig tale forkortet til "VT", og de meget søde botrytiserede - Sélection de Grains Nobles eller "SGN" – Gewürztraminervine fra Alsace, sætter i store træk det benchmark, som sorten er bedømt for.
Tyskland, Østrig og Italien
Gewürztraminer, som vi kender den i dag, kom angiveligt til Alsace fra Pfalz-regionen i Tyskland, og kan findes både her og i det øvrige Tyskland samt i Østrig. I de fleste tysktalende lande og regioner – herunder det nordlige Italiens Trentino-Alto Adige – er Gewürztraminer mærket med en omlyd over "u", hvilket giver Gewurztraminer.
Resten af verden
Lidt forvirrende omtales sorten ofte som blot Traminer i Australien. Bemærkelsesværdige eksempler på Gewürztraminer produceret uden for Europa er fra New Zealand, Oregon og Washington. Den laves også under en lang række synonymer i Østeuropa, selvom disse vine sjældent eksporteres.
Gewurztraminers oprindelse
Gewürztraminers oprindelse er svær at spore, men moderne forskning fastslår i det væsentlige, at det er den aromatiske mutation af Roter Traminer , og derfor en del af den gamle Savagnin-Traminer gruppe af druesorter – som har identiske eller næsten identiske DNA-profiler. Som sådan er det svært at lokalisere et præcist oprindelsesområde, selvom Savagnin menes at have sin oprindelse i det, der nu er det sydvestlige Tyskland.
Bogstaveligt oversat betyder Gewürztraminer "krydret Traminer" (Traminer Aromatico på italiensk) - et etymologisk link til dets Traminer-forhold. Men mens selve ordet Traminer angiver byen Tramin (Termeno) i Alto Adige-regionen, er den geografiske forbindelse omstridt.
Selvom dokumenter der nævner vine fra Tramin, går tilbage til 1200-tallet, fandtes den krydrede variant af Savagnin Rose-druen ikke i regionen før i det 19. århundrede.
Desuden hævder nyere forskning, at Traminer-familien som helhed har ringe eller ingen relation til Tramin-regionen, idet den siger "[der] er intet lokalt synonym for Traminer i Südtirol, hvilket der sandsynligvis ville have været, hvis druesorten var blevet dyrket der i århundreder."
Nylige undersøgelser tyder på, at tyske producenter af Gewürztraminer/Savagnin Rose-druen skabte forvirringen ved at opkalde sorten efter vinene fra Tramin-regionen, som i 1400-tallet tiltrak international anerkendelse.
Gewürztraminer i vinmarken og i vineriet
Gewürztraminer knopper tidligt og modner midt på sæsonen, hvilket nogle gange kræver længere tid på vinstokken, efter at de fleste grønne sorter er blevet høstet. Gewürztraminer er tilbøjelig til at blive ramt af råddenskab, og selvom ædelråd (botrytis cinerea) tilskyndes i nogle søde stilarter, kan den kompromittere frugten, der er bestemt til "renere" stilarter af sorten, og længerevarende dårligt vejr i slutningen af sæsonen kan ligeledes have negative virkninger for risikoen for råddenskab.
Gewürztraminer kan laves i tørre og søde stilarter, selvom de tørrere eksemplarer nogle gange vil have noget restsukker i sig for at opveje de udtørrende fenoler, der ofte findes i den endelige vin. Druen har også generelt ret højt niveau af sukker arter, blandt andet på grund af dens sene modning og de efterfølgende forhøjede alkoholniveauer kan tjene ikke kun til at vise varme i eftersmagen, men til yderligere at fremhæve udtørrende fenoler.
Derfor er fremstillingen af Gewürztraminer ofte en balancegang mellem at vælge, hvornår der skal høstes og derefter at styre alkohol- og sukkerniveauet i den endelige vin.
I Alsace gæres mange vine i traditionelle trækar med stor kapacitet, før de lagres i rustfrit stål.
Synonymer
Traminer Aromatico, Traminer Musqué, Traminer, Gentil Aromatique, Savagnin Rose Aromatique, Gelber Traminer.
Gewürztraminer og mad
Det er helt på sin plads at sætte de fleste hvidvine sammen med friske fisk og skaldyr. Men her er altså en type hvidvin, der er decideret uegnet i den sammenhæng. Til gengæld er der andre spændende match, ikke mindst de traditionelle alsaciske egnsretter med kyllingelever, løgtærte, fedmefulde patéer og bløde oste.
I den helt anden ende kan den intense drue slå makkerpar med eksotisk mad fra Østen, tænk gerne koriander, ingefær, kokos og karry. Røgede fisk som sild og makrel er også værd at udfordre med Gewürztraminer.
Køb dine Gewürztraminer her: http://vintenso.dk/shop/?search=Gew%FCrztraminer
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.