Sauvignon Blanc
“Sau-vig-njong blank”
Sauvignon Blanc er en hvidvinsdrue der oprindeligt kommer fra det vestlige Frankrig, der med stor succes nu dyrkes i både de gamle og nye vinregioner verden over. Druen giver hvidvine med et let gulligt skær, der duft- og smagsmæssigt er aromatiske og tørre med en frisk frugtsyre.
Ikke desto mindre betyder den geografiske spredning og alsidighed af Sauvignon Blanc, at den findes i en række stilarter fra klassiske tørre hvidvine til individuelle, stærkt aromatiske internationale fortolkninger, til uhyggeligt søde, botrytiserede vine.
Hvor der dyrkes Sauvignon Blanc
Der er stadig diskussion om Sauvignon Blancs faktiske oprindelse, hvor både Bordeaux og Loire hævder at være druens historiske hjemsted. Druens alsidighed betyder, at dens regioner og stilarter er bemærkelsesværdigt forskellige, både i Frankrig og internationalt.
Sauvignon Blanc i Loire
De øvre Loire-regioner i Sancerre og naboområdet Pouilly-Fumé er uden tvivl de ikoniske appellationer for Sauvignon Blanc både i Frankrig men også for vinelskere verden over.
Hvidvinene Sancerre og Pouilly-Fumé er fremstillet udelukkende på Sauvignon Blanc, og har ofte enten lidt eller slet ingen præg af lagring på fade af egetræ, selvom topeksempler kan gennemgå en vis ege-lagring.
Her er vinene mineralske, citrusagtige, stålagtige, lyse og relativt holdbare. Pouilly-Fumé-vine får deres navn fra de karakteristiske røgede, flint-aromaer forbundet med vinene i området – "Pouilly Fumé" betyder "røget Pouilly". Dette flintagtige aspekt af Sauvignon Blanc-aromaen findes også ofte i Sancerre-vine, og flintaromaen stammer efter sigende fra tilstedeværelsen af høje niveauer af silica i den lokale kalkstensjord.
Sauvignon Blanc fra Bordeaux
Som nævnt, så strides Bordeaux med Loire om at være Sauvignons blancs hjemland (Bordeaux er nok mere kendt for rødvinsdruen Cabernet Sauvignon der egentlig stammer fra Sauvignon Blanc og Cabernet Franc. Det er dog sjældent at finde en Bordeaux-hvidvin fremstillinet udelukkende af Sauvignon Blanc.
I de fleste tilfælde er de prestigefyldte hvidvine fra Bordeaux sammenstukket af Sauvignon Blanc og Semillon (måske med lidt Muscadelle), der lettest forbindes med Pessac-Leognan og det lidt større område Graves appellationer syd for Bordeaux by. Disse vine er lavet med varierende proportioner af de to druer og er generelt gæret og/eller lagret på egetræsfade, der er med til at give vinene deres teksturelle unikke karaktermed en blanding af urte- og tropiske frugtaromaer.
I Bordeaux-regionen fremstilles tørre hvidvine der kan være blandinger, der er lagret på fade af egetræ, der efterligner Graves-vinene.
En anden store stilretning af Sauvignon Blanc i Bordeaux (ofte sammenstukket med Semillon) er i de søde hvide, botrytiserede vine fra Sauternes, Barsac og de lignende vine lavet på den anden side af Gironde-floden i Sainte-Croix-du-Mont, Cadillac og Loupiac. Det skal dog bemærkes, at Semillon for det meste tager hovedrollen i disse vine.
New Zealand og Sauvignon Blanc
Mens Loire og Bordeaux kæmper om kravet om Sauvignon Blanc rødder, har New Zealand fuldstændig omdefineret sortens globale status. Den hurtige udvikling af Marlborough’s Sauvignon Blanc, fra dens spæde start i 1980'erne til global anerkendelse inden for et årti, er måske en af de mest dramatiske begivenheder i vinens verden.
Det er yderst skarpt forfriskende, men dog let identificerbare vine (smagsnoter nævner regelmæssigt stikkelsbær, tomatstilke, grapefrugt, brombærblade og passionsfrugt som klassiske aromaer), der erobrer en stor del af verdensmarkedet, fra USA og Canada til Storbritannien og Nordeuropa, Australien og Japan.
Sauvignon Blanc tegner sig for godt tre fjerdedele af New Zealands vineksport, er generelt produceret med høje udbytter, gæret og opbevaret i rustfrit stål. Producenterne bevarer druens naturligt høje syreindhold, og det er sjældent, at kommercielle eksempler gennemgår malolaktisk gæring. Sortens slående syrlighed modsvares ofte med lave til moderate niveauer af restsukker.
Sauvignon Blanc i resten af verden
New Zealand succes med Sauvignon Blanc har fået mange andre lande og regioner rundt omkring i verden til at afspejle Marlboroughs aromatiske aromaer, høj syrlighed og friskhed, uden eg. Chile og Sydafrika producerer bemærkelsesværdige eksempler.
Selv i Australien kan sorten trives i de køligere kystområder mod syd, mens den i Europa har fået de mere kommercielt indstillede regioner til at tage New Zealand-modellen til sig.
Fra Alto Adige og Friulis kølige, solrige skråninger i Norditalien, kommer der Sauvignon Blanc vine af høj kvalitet, som bruges i blandinger med hjemmehørende varianter som Friulano. I Spanien støder man nogle gange på sorten i hvidvinene fra Rueda, da sorten har bemærkelsesværdigt lignende kvaliteter som den lokale Verdejo.
Smagen af Sauvignon Blanc
Det vigtigste salgsargument for Sauvignon Blanc er dens ligetilhed - smagen er sjældent gemt væk i baggrunden. Der er også en unik tæt sammenhæng mellem de opfattede smagsvarianter og deres beskrivelser, hvilket gør Sauvignon Blanc til en ideel vin at begynde en vinsmagning med. Vinene er generelt ret klare og lyse, dog kan mere lagrede eksempler kan udvikle mere af en gylden nuance.
Aromaer
Klassiske Sauvignon Blanc-aromaer spænder fra græs, brændenælder og asparges til grønne æbler, stikkelsbær og noter af tomatstilke, solbærblade og flint. Sidstnævnte er et tegn på en vin fra Pouilly-Fumé,
I New World-regioner og varmere klimaer kan aromaerne omfatte grapefrugt og mango.
Noter af grøn peberfrugt og dens noget unikke grønne, græsagtige aromaer, forbindes ofte med Sauvignon Blanc fra Marlborough.
Smag
Sauvignon Blanc producerer vine med en let til medium fylde og højt niveau af frugtsyre med moderat alkohol. Det antages generelt, at producenter, der ønsker at øge kompleksiteten, bliver nødt til at arbejde ekstra hårdt i vinmarken for at begrænse udbyttet, og sideløbende med dette kan omrøring af bærme (bâttonage) give yderligere fylde i vinene. I mere kommercielle eksempler bliver den høje, dvælende syrlighed ofte opvejet af et lavere niveau af restsukker.
Sauvignon Blanc i vinmarken
Sauvignon Blanc er en relativt robust, kraftig vinstok og tilpasser sig let til de fleste terroirs. Fordi den modnes tidligt, kan den dyrkes i relativt kølige klimaer, mens dens naturlige høje syrlighed gør det muligt for den at bevare et niveau af friskhed selv i varmere områder.
Men for at opnå det sande, fremadrettede pift, der bedst kendetegner Sauvignon Blanc-vin, er det nødvendigt med et køligere terroir, ideelt med vedvarende skarpt solskin og en tør høstperiode.
Synonymer for Sauvignon Blanc
Fumé Blanc, Sauvignon Bianco, Muskat-Silvaner, Muskat-Sylvaner.
Sauvignon Blanc og mad
Nyd Sauvignon Blanc til retter med godt bid i form af frugtsyre – som eksempelvis retter med tomater, eller som ledsager til (grillet) skaldyr og hvid fisk. Alternativt også som aperitif eller forfriskning.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.