Syrah
(si-rah)
Syrah giver mørkerøde vine med høj fyldighed med medium syreniveau der typisk kan gemmes i 4-16 år.
Historie
Syrah er en mørkhudet rød drue, kendt for at producere meget fyldig vin med stærk frugtsmag. Dens oprindelse diskuteres livligt, men er uden tvivl mest kendt fra den nordlige del af Rhône-dalen i det østlige Frankrig.
Australien har gjort Syrah-druen til ”sin egen” ved at udvikle den til at give en så unik karakter, at den med rette kan betragtes som en særskilt druesort, som rundt om i verden i dag kendetegner Australien - Shiraz.
Syrah oprindelse
Tidligere teorier pegede på den græske ø Syrah og byen Shiraz i Iran som druens oprindelsessted. Men videnskabelige undersøgelser har vist, at Syrah er en krydsning mellem to mindre druesorter fra Rhône-dalen. Den mørke drue Dureza og den grønne drue Mondeuse Blanche, hvor af ingen i dag dyrkes i udbredt grad.
Syrahs smag
Syrah-vine produceres med stor succes i mange stilarter rundt omkring i verden og viser en bred vifte af smagsnuancer af mørk frugt.
Syrah kan være ret blomsteragtig i sin ungdom men med alderen udvikler den som regel aromaer af hvid og sort peber og urteagtige noter. Andre nuancer omfatter garvet læder og duft af røg, mens frugten i Syrah-vine går mere i retningen af de mørke nuancer du finder i solbær og lakrids.
De europæiske Syrah-vine er typisk jordnære og krydrede i stilen sammenlignet med Syrah-vinene fra den ”nye verden”, hvor frugtigheden almindeligvis er mere intens.
Typiske duftnuancer omfatter solbær, ribs, blåbær, brombær, viol, trøffel, lakrids, peber, trøffel, mentol. Smagen byder ofte på toner af brombær og mørk chokolade.
Syrah sammen med andre druer
Syrah er en yderst anvendelig til at blive blandet med andre druetyper. Druens tykke skaller er med til at give vine med et relativt højt tanninindhold og bidrager med en dyb rubinrød farve.
Syrah regioner
Mens Syrah dyrkes i adskillige regioner, findes den primært i de tempererede til varme vindyrkningsområder. Fra 2016 blev cirka 35 procent af verdens Syrah fundet i Frankrig, efterfulgt af Australien med 20 procent og Spanien med 10 procent.
I Sydamerika har Syrah bevist sig selv i både Chile og Argentina i mindst 20 år og er ved at finde sin egen stil på begge sider af Andesbjergene.
Syrah vindyrkning
Som en ung vinstok har Syrah en kraftig vækst, der kræver omhyggelig løvstyring af vinbonden. Når vinstokkene når ti-års-alderen, er Syrah mere kendt for sin evne til at modstå tørke forhold, hvilket gør den til en ideel sort til varmere vindyrkningsområder.
Syrah druer hænger på planten i løse klaser af store druer, hvilket betyder, at dens modtagelighed for forskellige meldugsygdomme er minimal. For at Syrah-vinmarkerne skal få succes, kræves det dog det korrekte valg af grundstamme for at sikre, at druerne ikke svinder for meget ind før høst.
Synonymer
Shiraz, Sira, Sirac, Sirah og Syra.
NB: Petite Sirah er en efterkommer af Syrah og Peloursin Noir og altså ikke et synonym.
Syrah og gastronomien
De robuste tanniner og den intense smag i Syrah-baserede vine, kræver en madsammensætning, der kan følge med. Rødt kød (som oksekød og lammekød), fuglevildt og gedebaserede retter samt krydret mad, fungerer godt med Syrah-vinenes medium til høje tanninprofil. Vegetariske muligheder omfatter grillede svampe, auberginelasagne og linsebaserede burgere.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.