Vil du gerne købe vin i hele kasser, men det bekymrer dig hvordan du skal opbevare de flasker du ikke lige får nydt inden for de første par dage?
Når en vin opbevares korrekt, kan den holde i årtier, samt vokse i værdi. Men dårlig opbevaring kan ødelægge selv de bedste vine.
Her er nogle enkle tips til hvordan du effektivt opbevarer dine vine.
Af alle faktorer, der kan påvirke dine vine, er temperaturen måske den vigtigste. En for høj eller en for lav temperatur er en sikker måde at ødelægge din vin på. Generelt er den ideelle gemme temperatur 13ºC. Uanset vintype eller hvad der står på etiketten, bør en vin aldrig opbevares ved temperaturer under -4ºC eller over 20 °C. Vigtigst er det, at vinlagringstemperaturen holdes så stabil som muligt. Temperaturudsving kan få proppen til at udvide sig og trække sig sammen, så vin kan sive ud (eller luft sive ind) omkring den, og dermed ødelægge vinen.
Opbevar vinflaskerne horisontalt. For flasker med korkpropper skal du sørge for at opbevare dem vandret. Derved holdes proppen fugtig, hvilket er nøglen til langtidsopbevaring. En udtørret kork kan forårsage utilsigtet og for tidlig ældning. Vine der er lukket med skruelåg, behøver ikke at blive opbevaret horisontalt. Men det er en effektiv måde at opbevare dine vine på. Dels for at udnytte pladsen maksimalt og dels for at give nem adgang til flaskerne.
Beskyt vinen mod lys og vibrationer. Uanset om du opbevarer vinene i måneder, uger eller dage, så hold din vin i mørket så meget som muligt. UV-stråler fra direkte sollys kan skade vinens smag og aroma. Du bør også holde vine væk fra vibrationskilder, såsom din vaskemaskine og tørretumbler, træningsområde eller stereoanlæg. Vibrationer kan forstyrre sedimenterne i flasken og forstyrre den delikate proces, der får vine til at ældes positivt.
Opbevar vin med den rette luftfugtighed. Generelt skal luftfugtigheden i din vinkælder være mellem 60 og 68 procent. Ekstrem fugtighed i din vinkælder eller opbevaringsområde kan også påvirke din vins levetid. Ved lavere luftfugtighedsniveauer kan korkpropperne tørre ud, hvilket efterlader din vin sårbar over for oxidering, mens højere luftfugtighed kan få etiketter til at skrælle af flaskerne, hvilket gør dem svære at fremvise eller sælge.
Brug eventuelt et vinkøleskab, ikke et almindeligt køleskab. Hvis du ikke har et vinopbevaringsrum, der konsekvent er køligt, mørkt og fugtigt, er et vinkøleskab en god idé. I modsætning til et standardkøleskab, som holder din mad meget kold og tør, holder et vinkøleskab vin mellem 10-15˚C og ved den korrekte luftfugtighed. At opbevare din vin i et separat vinkøleskab hjælper også med at forhindre krydskontaminering fra madlugte. Hvis prisen på et vinkøleskab er et problem, så husk: vin kan være en investering, og i så fald er et godt vinkøleskab en måde at beskytte din investering på.
Opbevar åbne vinflasker korrekt. Opbevaret korrekt kan en åbnet flaske vin holde sig 3-5 dage. Nøglen til at forlænge holdbarheden af en åben vin samt bevare dens originale kvaliteter er at få flasken lukket forsvarligt. Hvis den oprindelige prop kan bruges, så sørg for, at det er den rigtige ende af proppen der kommer ned i flasken igen (der kan sidde snavs på toppen af proppen som kan falde ned i vinen, eller hvis flasken ligges ned, kan få kontakt med vinen og dermed ødelægge den). Hvis proppen er splintret eller af anden årsag er blevet kasseret - kan en gummi vinprop med hjælp fra en håndholdt vinvakuumpumpe, som sætter dig i stand til at suge luften ud af en åben flaske, hvilket skaber en næsten lufttæt forsegling.
Følg med i hvad vi laver, via vores mailservice hvor du vil modtage vinformation, tips, tricks og gode tilbud. Tilmeld dig her.”
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.