Champagne guide
Intet klæder en fest bedre end Champagne. Som en populær og velkendt mousserende vin ligger du måske inde med ubesvarede spørgsmål. Hvornår skal man parre et fantastisk måltid med en sød eller en tør Champagne? Hvordan åbner man flasken med boblerne og fra hvilke glas nydes den bedst
Hvad er Champagne?
Mousserende vin laves over hele verden, men der er kun ét sted man laver Champagne.
Betegnelsen Champagne refererer med andre ord til den vinproducerende region i Frankrig som lægger navn til.
Som vinproducerende område strækker Champagne sin historie helt tilbage til det 9. århundrede. Fremstillingen af mousserende vin startede dog først i det 16. århundrede. Der skulle så gå yderligere cirka 200 år før glasfremstillingsteknologien tillod fremstilling af flasker til opbevaring af vin med bobler under tryk.
Champagnetyper – Champagne er næsten altid sammenstukket af to til tre forskellige druer - Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Disse tre druer, hvoraf den første er grøn, de to andre er blå, er de eneste som er godkendt til fremstilling af de mousserende vine der bærer betegnelsen Champagne.
Sådan åbner du en Champagne
Det er et af de vigtigste elementer i Champagne-oplevelsen.
Du har sikkert set mousserende vine blive åbnet på et utal af forskellige måder… Festligt ser det ud og der kommer ikke glasskår i vinen (når det gøres rigtigt). Men… Det er en rigtig dårlig idé, fordi det ødelægger alt det arbejde producenten har lagt i fremstillingen af vinen og som du betaler for.
Der er kun én rigtig måde at åbne en flaske champagne eller mousserende vin på! Og det er ikke med sværd eller sabel. Ved at sable den mousserende vin, fjerner du mange af de bobler der er i vinen og som udgør vinens kvalitet. Skal det gøres rigtigt, så skal Champagne åbnes med fast greb om proppen.
Hvilket glas skal man bruge?
Traditionelt er det høje slanke ”flûtes” glas som bliver brugt til de festlige lejligheder. Personligt foretrækker jeg at bruge hvidvinsglas, da det dels er nemmere at fange champagnens dufte samt giver et bedre udsyn til vinens fine bobler.
Hvordan smager champagne?
De fleste champagner har citrus- og æblelignende aromaer med subtile noter af brioche eller mandeldej. Men der er mange flere nuancer at finde i glasset.
Champagne-regionens unikke jordbundssammensætning med kalksten, ler, mergel og kridtjord, bidrager til regionens vines unikke terroir.
Blanc de Blancs Champagne er lavet 100% på Chardonnaydruen. Udtrykket Blanc de blancs skal egentlig læses som ”Hvidvin lavet på hvidvinsdruer”. Blanc de Blancs har typisk mere citron- og æblelignende frugtsmag end de øvrige Champagner.
Blanc de Noirs Som modsætning til ovennævnte Blanc de blancs, så kan Blanc de Noirs forstås som ”Hvidvin lavet på rødvindruer” (og hvordan dét lige kan lade sig gøre kommer vi tilbage til i et andet blogindlæg). Det er med andre ord saften fra druerne Pinot Noir og Pinot Meunier som danner basis for disse champagner. Blanc de Noirs har typisk mere jordbær- og hindbærsmag.
Prestige Cuvée Disse Champagner anses for at være toppen af hvad et champagnehus kan præstere. Prestige Cuvée Champagner har almindeligvis lagret længere, hvilket resulterer i mere cremede og gæragtige kvaliteter. Disse vil ofte ligge i den lidt dyrere priskategori.
Rosé Champagne Den lyserøde stil laves normalt ved at blande Blanc Champagne med en lille smule rød Pinot Noir eller Pinot Meunier vin. Champagne baseret på pinot noir druer er noget anderledes end pinot noir vine. Brugen af Pinot noir druer har til formål at give den færdige Champagne flere rene frugtsmage som jordbær og hindbær i smagen.
Sæt mad sammen med champagne
Vi har alle prøvet det. Champagne til østers, Champagne til kaviar og champagne til…
Men hvad kan man ellers spise til Champagne? Har du prøvet et glas Champagne til stegte svampe, Mac & Cheese eller til en BBQ-kylling?
Stegte svampe
Det er en lidt kendt hemmelighed, at stegt mad og champagne er bedste venner. Gå efter Blanc de noir til de stegte svampe.
Svampene komplimenteres af de mere rige frugtagtige/jordagtige noter, som du finder almindelige i en Blanc de Noir.
Mac & Cheese
Denne kombination havde jeg ikke selv set komme. Men… med den rigtige ost (ikke for skarp), den rigtige topping og den rigtige Brut Champagne…
Overvej en blødere flødeost med smag, såsom røget Gouda. Champagnen skal være syrlig nok til at skære igennem osten uden at være så stærk, at den 'vender' osten. Toppings som pancetta, trøfler eller ristede brødkrummer kan bruges til at finjustere retten.
Hvis du vælger røget Gouda, vil ristede brødkrummer være en god topping der sammen med lidt knas fortynder osten.
BBQ kyllingesandwich
Bobler og BBQ. Brug en røget BBQ-sauce og uden for meget krydderi. Vælg en Champagne, der ikke er for subtil, så grillen ikke overvælder de delikate smage. Brug en let krydret, syrlig, røget sauce på din kylling - eller tofu, hvis du er vegetar!
Overvej at tilføje karamelliserede løg og lidt Gorgonzola-smulder.
Jeg foretrækker kylling til Champagne frem for svine- eller oksekød, da smagen af kylling er lettere, hvilket giver en bedre parring med bobler.
Hver type champagne har større eller mindre mængder restsukker.
Champagne sødme - Hvis du leder efter sød champagne, så få Demi-Sec eller Doux.
Champagnes sødmegrad går fra det knas tørre til det helt søde. Men de ord der på etiketterne angiver sødmeniveauet kan være lidt svær at fortolke.
Herunder ses en oversigt over sødmegraden i gram pr. liter.
Brut Nature – knas tør 0-3 g/L (0-2 sukker cal pr. glas)
Extra Brut – knas tør 0-6 g/L (0-5 sukker cal pr. glas)
Brut – Tør 0-12 g/L (0-7 sukker cal pr. glas)
Extra Dry – Frugtig 12-17 g/L(7-10 sukker cal pr. glas)
Dry – halvtør 17-32 g/L (10-20 sukker cal pr. glas)
Demi-Sec – Sød 32-50 g/L (20-30 sukker cal pr. glas)
Doux – Sød 50+ g/L (30+ sukker cal pr. glas)
Følg med i hvad vi laver, via vores mailservice hvor du vil modtage vinformation, tips, tricks og gode tilbud. Tilmeld dig her.”
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.