Hvorfor bruger man egetræsfade til vine?
Læs her om de forskellige fade vinproducenterne bruger og hvordan de påvirker vinen.
Hvorfor bliver vin lagret på egetræsfade?
Inden glasflasken blev udviklet, blev det meste vin opbevaret i og solgt på træfade (tønder af træ).
Med tiden har vi fundet andre måder at opbevare og sælge vin på. Alligevel holder vi fast i brugen af egetræsfade fordi vi har fået smag for de nuancer vin får efter længere tid på fade lavet af egetræ.
Hvordan øger egetræ en vins kvalitet?
Egetræ kan tilføre vin tre elementer;
- Dufts- og smagsnuancer som vanilje, røg, kokosnød og kryddernellike
- Egetræ tillader vinen kan ånder og udvikle sig uden at vinen bliver oxideret og dermed gøre vinen mere rund og mindre stringent.
- Egetræ skaber et passende miljø for den malolaktiske gæring, der gør en vin mere cremet.
Hvis vi tager et dybere blik på hvad egetræ kan, vil vi se at der også er store forskelle på egetræ - fra kontinent til kontinent. Region til region og fra skov til skov.
Modsat øl og andre alkoholiske drikke, er det ved vinfremstilling ikke tilladt at tilsætte smagsforstærkere som koriander, citrusskaller, æble, kokos eller chokolade og lignende.
Egetræ er derfor den eneste accepterede måde på hvilken en vinproducent kan og må påvirke vinens duft og smag. Det giver også plads til en bred vifte af nye dufte og smagsindtryk.
Fra egefadet kan vinen få dufte smagsnuancer af tørret frugt, brændte mandler, dild og kokos, krydderier, nelliker, vanilje og røg.
Forskellen mellem nye og gamle (brugte) egefade
På samme måde som te i pose mister deres smagsnuancer ved genbrug, mister egetræet sin effekt på vinen overtid.
Størrelsen gør en forskel
Jo større fadet er jo mindre effekt har fadet på vinen. Egefræsfade er typisk på 225 liter. Botti er meget større med mellem 1.000–20.000 liter.
Europæisk eller Amerikansk eg
Der bruges primært 2 egetræstyper til vinfadene. Quercus alba også kaldet Amerikansk hvid eg og Quercus petrea eller Hvid Europæisk Eg.
Hver art har forskellige smagsnuanceprofiler. Derudover, har dyrkningssted og dermed klima også indvirkning på hvilke smagselementer egetræet kan videregive til vinen. For eksempel vil Quercus petrea fra Allier-skoven i Frankrig smage anderledes end Quercus petrea fra Zemplen i Ungarn.
Den væsentligste fysiske forskel mellem egearterne er deres tæthed. Europæisk eg har en tendens til at være mere tæt (ringe med tættere afstand), hvilket giver mindre ilt til vinen end amerikansk eg.
Generelt er amerikansk eg velegnet til de mere dristigere, mere strukturerede vine der kan håndtere den amerikansk egs robuste smag og iltindtrængning, hvorimod europæisk eg er den fortrukne til lettere vine, der kræver mere subtilitet.
Egefad og vinens pris
Et vinfad er ikke billigt. Prisen ligger mellem tre- og ottetusind kroner. Hvilket i runde tal bliver til 10-20 Dkr på flaske i ekstra produktionsomkostninger.
Blandt andet derfor bruger nogen producenter egetræs-chip som - meget lig te på pose - nedsænkes i sække i de store ståltanke. Dette er en meget billigere måde at give vinen egetræs nuancer. Min egen erfarring er dog, at nuancerne hurtigt fordufter i glasset når denne metode er blevet benyttet. Man får hvad man betaler for.
#fadlagring #egefad #oak
Følg med i hvad vi laver, via vores mailservice hvor du vil modtage vinformation, tips, tricks og gode tilbud. Tilmeld dig her.”
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.