Hvordan vurderes en vin egentlig?
Vin vurderes på forskellig måde og efter forskellige modeller. Der er dog nogle fælles træk.
Når en vin skal vurderes, sker det typisk ud fra 5 faktorer og der gives point fra 0 til 6 point hvor jo højere score jo bedre vin.
Hvilke kvaliteter kigges der så efter?
1. Vinens farve og klarhed. Der må ikke være urenheder i vinen. Vinen skal være klar, men ikke nødvendigvis helt transparent. (0-3 point)
2. Vinens duft - aroma og bouquet - skal dufte af frisk frugt og som minimum være i overensstemmelse med hvad man med druen eller druerne der bruges til vinen må kunne forvente. (0-6 point)
3. Smag - Vinen skal som minimum være i overensstemmelse med hvad man med druen eller druerne der bruges til vinen må kunne forvente. (0-6 point)
4. Eftersmag - Eftersmagen skal være behagelig (0-3 point)
5. Generelt indtryk. De bedste vine giver amageren en wow-oplevelse. (0-2 point)
18-20 point = Ekstraordinær god vin
15-17 point = Fremragende
12-14 point = God vin
9-11 point = Kommercielt acceptabel vin
6-8 point = Mangelfuld vin
0-5 point = Tvivlsom vin
Det er værd at bide mærke i, at prisen ikke er med i vurderingen.
Ved første øjekast kan det virke forkert og måske misvisende. Men... er det nu også det?
For hvis vi sammenligner det med at en elev i 8. klasse får karakteren 10 i et givent fag, er denne elev så bedre en den universitetsstuderende der får 7 i samme fag?
I Danmark bruges normalt "Pris/kvalitet"-modellen til at vurdere vinene efter.
I Pris/kvalitet-modellen afspejler vurderingen hvor meget man får for pengene. Vurderingen afspejler dog ikke hvor god vinen egentligt er.
Man kan ikke tillade sig at forlange meget af en vin til 25-50 kroner, så længe vinen ikke har deciderede fejl.
En anden måde at vurdere en vin på, er den som de fleste internationale vinprofessionelle går ud fra og som ofte blot omtales som "Kvalitets"-modellen.
I Kvalitets-modellen kan vurderingerne sammenlignes direkte, der fokuseres kun på kvaliteten og oplevelsen - jo bedre vurdering, jo bedre er vinen.
Rabat og tilbud spiller ingen rolle. Her har de billigere vine ofte svært, da de kan virke middelmådige eller dårlige. De får da også sjældent topkarakter.
Men i sidste ende er det individuelt og situationsbestemt hvor god en vin burde vurderes til at være, også til prisen. Du får som regel hvad du betaler for.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.