Tempranillo
Tempranillodruen er rygraden i nogle af de bedste spanske rødvine.
Generelt giver Tempranillodruen rødvine med aroma af røde frugter og læder, relativt højt tanninniveau, med moderat frugtsyre og alkohol.
Sorten har sine rødder i Spanien, hvor dens navn frit oversat betyder noget i retning af "lille tidlige", primært grundet dens modningstidspunkt i forhold til andre lokale druer som Garnacha, dens traditionelle spanske blandingspartner. Det er hoveddruen i stort set alle rødvine – og tilnærmelsesvis også rosadovinene – fra Rioja og Ribera del Duero har Tempranillo og Toro.
I Rioja er Tempranillo hoveddruen og den sammensættes ofte med Garnacha, Mazuelo (Carignan) og Graciano. I Ribera del Duero er sorten kendt som "Tinto Fino", og hvis ikke blandet med Cabernet Sauvignon, er vine her ofte lavet som en 100 procent Tempranillo.
I Toro gør det varmere klima at Tempranillodruerne giver kraftfulde vine med fyldig frugt, højt alkoholniveau, højt tanninindhold og lav frugtsyre.
Temoranilodruen er også meget udbredt i Portugal hvor den går under navnet Tinta Roriz eller Aragonez – både til bordvine og tilsat vine (Port). Men i de portugisisk vin bruges den oftere i sammen med andre frem for rene enkeltdrue vine.
Tempranillo har ikke rigtig etableret sig nogen steder uden for Portugal og Spanien.
Tempranillo er en relativt tykskallet drue som giver dybt farvede rødvine med moderate tanniner.
Mens sorten ofte beskyldes for at mangle sin egen smagsprofil, kan Tempranillovine give en bred vifte af aromaer, lige fra jordbær, solbær og kirsebær til svesker, chokolade, læder og tobak afhængigt af vinmarkens alder og mesoklima.
Tempranillo giver vine der er moderat fyldige og med moderate tanniner med moderat frugtsyre. Tempererede klimaer som Rioja og Ribera del Duero giver strukturerede, ofte elegante vine med gemmepotentiale.
Tempranillo går godt i spænd med egefadslagring. Det traditionelle valg blandt vinproducenterne i Rioja er fade af amerikansk eg, hvis vanilje- og kokosnoterne fra nye amerikanske egetræsfade som druens egen smagsprofil integreres godt med.
Længere mod vest i Ribera del Duero er andelen af fade af fransk eg og brugte egetræsfade højere end i Rioja og Toro, hvilket giver Tempranillovine med mere frugt med mere krydret egesmag.
Tempranillo og mad
mod Er okse-, lamme- eller svinekøden del af retten? - Så server gene Tempranillovin til.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.