Carménère
(kar-mæ-nær)
Denne ofte oversete rødvinsdrue - fra Bordeaux i Frankrig, har gennem tiden fundet et nyt ”hjemland” i Chile, hvor den efterhånden kan gøre krav på titlen som landets signatur-rødvinsdrue.
Carménèredruen har mørkt skind, modner sent og giver derfor de bedste resultater i klimazoner med mange solskinstimer og varme somre for at nå sit fulde potentiale. I det rigtige miljø kan Carménère give fine, dybt farvede rødvine med dyb farve, som sagtens kan stå på egne ben, samtidigt med at den med fordel kan sammenstikkes med andre druesorter som Cabernet Sauvignon og Merlot.
At Carménère har ligheder med Cabernet Sauvignon og Merlot er ikke helt overraskende. Undersøgelser har vist, at Carménère, Cabernet Sauvignon og Merlot alle har druesorten Cabernet Franc som én af deres ”forfædre”.
Undersøgelser fra 2013 nævner den obskure franske sort Murál som den anden forælder til Carménère. En tidligere undersøgelse fra 2009 nævner sorten Gros Cabernet.
Før den 18’ende århundrede var hverken Cabernet Sauvignon eller Merlot særligt udbredt i Bordeaux. Det var Carménère som blev dyrket i størst omfang og sammen med Cabernet Franc var leverandør til regionens vine.
Det var først i forbindelse med phyloxera-lusens hærgen i de europæiske vinmarker i 1850-60’erne, at Carménèredruen begyndte at tabe terræn til Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. Carménère-vinstokkene er særligt sårbare overfor phyloxera-angreb. En måde at minimere risikoen for phyloxera-angreb er at pode druesorterne på phylloxera resistente amerikanske vindrueplanterødder. Men fordi Carménère ikke reagerer så godt på podning som Merlot eller Cabernet Sauvignon, blev druesorten stort set udeladt ved genplantningen af de phyloxera-ødelagte vinmarker.
Før phylloxera-lusens hærgen i Bordeaux i det 19. århundrede, havde initiativrige chilenske vinproducenter taget stiklinger af, hvad de troede var Merlot, fra vinmarkerne i Bordeaux. En høj andel viste sig senere at være Carménère som har en del fælles visuelle træk med Merlot.
Bladene på Merlot og Carménère vinstokke er så ens, at fejlen først blev afsløret ved en DNA-undersøgelse i 1994. Hvilket forklarede hvorfor mange chilenske Merlotvine frem til midten af 1990’erne ofte havde en bismag af umoden frugt.
Der dyrkes stadig Carménère ”hjemme” i Bordeaux blandt et lille antal vinslotte, herunder Haut-Bailly, Brane-Cantenac, Clerc-Milon, og Chateaux Claribes samt Le Puy længere mod øst i henholdsvis Sainte Foy og Francs.
Synonym(-er):
Grand Vidure.
Carménère og mad
Grillede lammekoteletter
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.