Alicante Bouschet eller blot Alicante er en rødvinsdrue som har været dyrket siden 1866. Det er en krydsning af Petit Bouschet og Grenache.
Alicante er én af de få druer af Vitis vinifera-slægten med rødligt kød. Med sin mørklilla skindfarve er Alicantedruen med til at give rødvinene farve. Dermed også en drue der kan hjælpe de mere lyse rødvine med at få lidt mere farve.
Druen blev meget populær under forbudstidens USA, hvor druesn egenskab til at give farve, gjorde at der kunne presses mere saft og farve ud af duerne. Den var så kødfuld og saftig, at der kunne presses gærringsbar saft hele tre gange. Til sammenligning kan man fra druer som Chardonnay og Merlot typisk få brugbar saft ved 1 til 2 presninger efter den naturlig frit løbne saft. Druens tykke skind, gjorde også at den bedre kunne modstå transporten fra Californien til New York hvor druerne blev solgt på aktion.
I Frankrig har Alicantedruen historisk set altid været en blandingspartner. Ikke desto mindre er druen nu i visse områder helt forsvundet.
I følge den engelske vinekspert Jancis Robinson, MW, fandt Alicante-druen sit “hjem” I Portugal I det sene 19 århundrede. I Chile bruges Alicante-druen ofte sammen med Cabernet Sauvignon, samt meget koncentrerede enkeltdrue vine.
Under forbudstidens USA, belv druen meget populær blandt de californiske hjemmevinerier, og det er heller ikke sjældent at finde den i Napa, Sonoma, Madera og Calaveras counties. Der ud over findes der også betydelige tilplantninger med Alicante-druer i blandt andet Algeriet, Israel og visse egne af det sydlige Italien.
I Spanien kaldes druen for Garnacha Tintonera eller Negral og er den femte mest planted rødvinsdrue.
I moderne tid er Alicante blevet ophøjet fra at være en simple blandingsdrue til en plads blandt de finde ædle druer til rødvin.
Alicante er kendt for sin dybe mørke farve. Under de retter forhold kan planten give op til 80 hektoliter pr. hektar. Den blomstre og druerne moder i sidste halvdel af sæsonen og giver vine med potentielt højt alkoholindhold. Specielt i solrige områder. Vinen har en tendens til at være tilbageholden med de primære aromaer samt fremstå mindre karakter- og komplekse i unge vine.
Alicante giver de bedste resultater hvor de tertiære aromaer tillades at dominere efter lagring.
Alicante er særlig modtagelig for sygdomme som anthracnose, downy mildew og råddenskab i drueklaserne. Plantens blade får et flot lilla skær i det sene efterår.
Du finder Alicantedruen i blandt andet vinen ”Ampelio” IGT Rosso di Toscana fra Tenuta La Torre – find vinen her:
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.