Er du også en af mange vinnyderer som bliver overrasket over at, at ikke alle vine er velegnede til veganere – vin er jo lavet af druer, ikke sandt?
Her prøver vi at forklare forskellene mellem vegansk og ikke-vegansk vin, hvordan forskellige vinfremstillingsteknikker påvirker (eller ikke påvirker) smagen, og hvor du kan finde vegansk-venlige drikkevarer.
Flere end nogensinde søger efter plantebaserede måltider, uanset om det er af ideologiske årsager eller i håb om at forbedre deres sundhed. Det er derfor ingen overraskelse, at vinnyderne søger at sikre, at vinen i deres glas også er veganer-venlig.
Vi kan godt forstå, hvis du antog, at al vin er vegansk, da vin jo er lavet af druer. Men de anvendte produktionsmetoder kan føre til, at en vin er uegnet til veganere.
Årsagen til dette er, at flertallet af vinproducenter bruger animalske produkter til at finpudse og stabilisere vin. De fleste vine gennemgår en filtreringsproces, hvor en fineringsagent tilsættes druesaften for at fjerne uønskede partikler, der kan forårsage uklarhed eller påvirke smagen, farven og bitterheden. Fineringsagenten binder disse små klumper til sig og gør dem store nok til at de kan filtreres fra.
Historisk set har mange producenter brugt animalske produkter - fra æggehvider og kasein, til fiskeblærer og gelatine. Vine, der er filtreret med de to sidstnævnte, kan heller ikke blive betragtet som vegetariske. Disse stoffer lyder sandsynligvis afskrækkende, men den gode nyhed er, at de er helt fjernet, før vinen aftappes.
På trods af dette betyder brugen af animalske derivater i produktionsprocessen, at visse vine ikke kan betragtes som veganske. Der findes dog alternative klaringsagenter, og disse bruges i stigende grad af vinproducenter over hele verden. Bentonit (en type ler) er en af de mest populære. En anden mulighed er poly-vinyl-poly-pyrrolidon (PVPP). Men som et syntetisk produkt ses det ikke som en levedygtig mulighed for vinproducenter, der sigter efter, at de forarbejdningsmidler, de bruger, kommer fra naturlig oprindelse.
Nogle producenter undgår fuldstændig klaringsprocessen. Du kan muligvis se udtryk som "ufiltreret" på etiketten for at angive dette. Hvis du er bekymret for miljøpåvirkningen af vinen i dit glas, er det også værd at se efter udtrykkene "økologisk" og "bæredygtig" på flasken (certificerede økologiske eller bæredygtige vine skal laves efter en offentligt fastlagt standard) . Disse vine vil ikke automatisk være veganske.
Smager vegansk vin anderledes? - Nej! Der er ingen grundlæggende forskelle i smagen mellem veganske og ikke-veganske vine. Det er den anvendte druesort som er den primære faktor, der skaber en vins smag. Men andre overvejelser, såsom hvor druerne er dyrket, og brugen af lagring af eg er også vigtige faktorer.
Hvor kan man købe vegansk vin? Vinproducenter er ikke forpligtet til i detaljere at angive deres vinfremstillingspraksis på deres flasker, så det kan være svært at regne ud, om en vin er blevet produceret på en vegansk venlig måde. Nogle producenter vil have en akkrediteret certificering, som kan udskrives på etiketterne for at bekræfte, at den eller de pågældende vine er veganske. Dette kan dog være dyrt, og processen med at ansøge om licensen er lang. Som et resultat bruger mange producenter ikke et vegansk logo på etiketterne, selvom den vin, de laver, ville være kvalificeret.
NB: Bare rolig, hvis du ser udtryk som 'kød', 'honning' eller 'læder' nævnt i smagsnoterne. Disse beskrivelser kommer fra druesorten, lagringsprocessen eller anden vinfremstillingspraksis. De betyder ikke, at vinen ikke er vegansk!
Find veganske vin her.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.